Friday, April 15, 2016

Hur man genomför effektiva medarbetarundersökningar?

medarbetarundersökning


Vare sig det är att möta administrativa uppföljningar för att öka trovärdigheten i företaget eller för att skapa en gemensam känsla av förbättring, söker sig dagens medarbetare svaren för varför ska jag gå till den här arbetsplatsen och vad kan den hjälpa mig att bidra och utvecklas. 


Vad är syftet med en medarbetarundersökning?
Det inledande steget är att välja hur undersökningen skall vara utformad. Det är viktigt att medarbetarundersökningen uppnår en god administrativ standard och att den mäter det organisationen vill att den ska mäta. Den behöver även kunna gå att använda över tid, så att jämförelse går att göra mellan det fastställda tidsintervallen (vanligtvis ett år, men har på senare år blivit allt vanligare att företag väljer att göra så kallade pulsmätningar vilket innebär att medarbetarundersökningar skickas ut en gång i veckan men då bara i form av en fråga). 


Inköp av medarbetarundersökning

Efter att du har undersökt vad syftet med medarbetarundersökningen är och vad det är du vill mäta är det viktigt att förankra att personer i ledande positioner kommer att använda sig av resultatet på ett med företaget förenligt tillvägagångssätt. Om inte medarbetarundersökningen följs upp av cheferna kommer anställda känna att det ändå inte spelar någon roll vad de kryssar i eftersom cheferna ”skiter” i resultatet och bara fokuserar på det ekonomiska siffrorna. 

Online eller på papper?

För tillfället är du beredd att överväga det media som fungerar bäst för din organisation. De flesta företag idag använder sig av någon form av webbaserat enkätverktyg. Fördelen med att göra det online jämfört med på papper är att sammanställningen går så otroligt mycket snabbare. 

Den övriga administrationen med för den delen då du slipper att fysiskt lämna över papper till respektive medlem, utan allt som behövs är ett register på samtliga medarbetare mailadresser och sedan är det klart. För företag där medarbetarna inte är vana att använda datorer eller inte har någon mailadress kan ett bra förslag vara att ställa ut en dator i personalrummet.


Där kan varje medarbetena få en personlig inloggning och på ett enkelt sätt svara på det frågor som enkäten består utav. I dagsläget har i huvudsak alla även en smartphone vilket gör att de enkelt kan fylla i enkätfrågorna via sina mobiltelefoner, i hemmet eller på jobbet.

Idag finns det även programvara på nätet som är gratis så som Survey Monkey och Google Docs. Dessa programvaror är oftast enkla att använda och anpassade för dator, surfplatta och smartphone. Ett mycket bra alternativ för dig som inte vill lägga mycket pengar på en undersökning och är beredd på att utforma medarbetarundersökningen på egen hand.
När du ska fastställa vilka undersökningsområden du ska välja, börja med ett blankt papper och brainstorma:
Till exempel,
·         Arbetsbelastning
·         Relation med chef
·         Tydliga arbetsbeskrivningar
·         Balans mellan jobb och privatliv
·         Mobbning
·         Stress
·         Arbetsförhållande
·         Utveckling
·         Karriärmöjligheter

Undersökningsfrågor


Kommer dina frågor att ha en positiv tonalitet, negativ eller en blandning? Exempelvis:
·         Jag är för det mesta nöjd över hur min chef agerar mot mig
·         Jag är bekymrad över hur min chef agerar mot mig
Några hävdar att det är bättre att betona varje fråga med ett positivt synsätt. Det omvända kan dock påverka respondenten. En blandning kan dock leda till problem. Vår rekommendation är att alltid ta en positiv infallsvinkel och vara konsekvent med det. 

No comments:

Post a Comment